Το χαρτί, αν και φυσικό προϊόν, δεν είναι πάντα φιλικό προς το περιβάλλον. Το ξύλο συνήθως προέρχεται από μονοκαλλιέργειες δέντρων, που εκτοπίζουν το οικοσύστημα της περιοχής, ενώ κατά τη διάρκεια της παραγωγής καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες νερού και η μέθοδος λεύκανσης του χαρτιού με χλώριο επιβαρύνει το περιβάλλον.

Το χαρτί σε αριθμούς

Στις ΗΠΑ περίπου 140 εργοστάσια χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανακυκλωμένο χαρτί, ενώ ο αριθμός των ανακυκλωμένων πρώτων υλών στις χαρτοβιομηχανίες ανερχόταν το 2007 σε 36-37%. Ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού μπορεί να δημιουργήσει ένα τόνο νέου, σε αντίθεση με έναν τόνο νέου χαρτιού, ο οποίος δημιουργείται από 2 έως 3,5 τόνους δέντρων. Περίπου το 50% των δέντρων που κόβονται στην Αμερική, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή χαρτιού και αντιπροσωπεύει το 30-40% των αποβλήτων υγειονομικής ταφής.

Τα πλεονεκτήματα στο περιβάλλον

Η ανακύκλωση χαρτιού ωφελεί το περιβάλλον από πολλές πλευρές. Αρχικά, αποφεύγονται οι εκπομπές μεθανίου και μειώνεται η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή προϊόντων από χαρτί. Συμβάλλει στην καταστολή της απορρόφησης του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η όλη διαδικασία εξοικονομεί σημαντικό χώρο υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, μειώνεται η ενέργειακαι η κατανάλωση νερού. Σε αριθμούς, η παραγωγή ενός τόνου ανακυκλωμένου χαρτιού, εκτός από τη σωτηρία πολλών δέντρων, έχει ως αποτέλεσμα, 74% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 35% λιγότερη ρύπανση των νερών.

Τα πλεονεκτήματα στον άνθρωπο

Πέρα από το γεγονός ότι η χρήση ανακυκλωμένων και οικολογικών προϊόντων βοηθάει τον άνθρωπο σε ένα μακροχρόνιο επίπεδο, αφού αυτά τα προϊόντα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής και την επιβίωση του στο μέλλον, υπάρχει και οικονομικό όφελος.

Οι εταιρείες επιλέγουν… οικολογικά

Πολλές εταιρείες παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα έχουν στραφεί στο ανακυκλωμένο χαρτί για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, ειδικά σε αυτή την περίοδο της κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα είναι η εταιρεία χαρτιού Dianα. Πλέον χρησιμοποιεί 50% ανακυκλωμένο χαρτί για την παραγωγή των προϊόντων της, έναντι λιγότερου από 30% που χρησιμοποιούσε πέρυσι. Στόχος της είναι το 60% της παραγωγής να προέρχεται από ανακυκλωμένο χαρτί. Η εταιρεία έφτασε σε αυτή την απόφαση εξαιτίας κάποιων οικονομικών προβλημάτων και περιμένει ανάκαμψη από τις αρχές Οκτωβρίου. Στη Κίνα τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζονται, περιέχουν ανακυκλωμένο χαρτί, είτε στο περιτύλιγμα, είτε στη συσκευασία ή στις οδηγίες χρήσεως.

Πηγή: https://www.flowmagazine.gr

Στο e-Ektyposi μπορείτε να βρείτε πλήθος ανακυκλώμενων χαρτιών αλλά και την μεγαλύτερη ποικιλία συμβατικών χαρτιών, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως

Αφήστε μας ένα σχόλιο