Καλώς ήρθατε για μία ακόμη φορά στο blog του e-Ektyposi. Τι είναι το βάρος σε ένα χαρτί; Τι είναι η ομαλότητα; Πάμε να δούμε…

Διάσταση: Η διάσταση του χαρτιού εκτύπωσης είναι το πιο δημοφιλές και ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του. Οι διεθνείς διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης έχουν οριστεί βάσει ISO 216 και μετριούνται σε mm. Η πιο δημοφιλής διάσταση είναι το χαρτί Α4.

Βάρος: Το βάρος του χαρτιού εκτύπωσης είναι η μάζα του ανά μονάδα επιφανείας και μετριέται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (gr/m²). Είναι ίσως η βασικότερη ιδιότητα αφού είναι αυτή που αφορά στην οικονομία της παραγωγής ενός εντύπου.

Λευκότητα: Ως λευκό, ορίζεται το χαρτί εκτύπωσης που αντανακλά τέλεια τις τιμές των ανακλώμενων χρωμάτων κόκκινου, πράσινου και μπλε. Η μέτρηση γίνεται με φωτόμετρο φίλτρων CIE και ο δείκτης λευκότητας (WI) αποδίδεται μέσω του τύπου WI=4B-3G (όπου B και G είναι οι αντανακλάσεις του μπλε και του πράσινου χρώματος αντίστοιχα ως μετρήσεις του απόλυτου λευκού.)

Αδιαφάνεια: Όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση του φωτός στο χαρτί εκτύπωσης τόσο μικρότερη είναι η αδιαφάνεια και το αντίστροφο. Η αδιαφάνεια εξαρτάται από την αντανάκλαση, την διάχυση και την απορρόφηση του φωτός και μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη πληρωτικών υλικών. Η αδιαφάνεια του χαρτιού εκτύπωσης μας ενδιαφέρει όταν θα πρέπει να τυπώσουμε και στις δύο πλευρές ενός χαρτιού.

Ποσοστό υγρασίας: Η ποσότητα υγρασίας στο χαρτί εκτύπωσης επηρεάζει τόσο την ποιότητα εκτύπωσης όσο και τη δυνατότητα του εκτυπωτή να τροφοδοτεί το χαρτί σωστά. Εάν το ποσοστό περιεκτικότητας σε υγρασία είναι πολύ υψηλό, το χαρτί μπορεί να τσαλακωθεί, να αποκτήσει κυματοειδή μορφή & να μειωθεί η ποιότητα εκτύπωσης ή να υπάρξουν εμπλοκές χαρτιού στον εκτυπωτή. Το ιδανικό ποσοστό υγρασίας που προτείνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές εκτυπωτών είναι 4-5%.

Συντελεστής τριβής: Τα χαρακτηριστικά τριβής του χαρτιού είναι σημαντικά για τη σωστή μεταφορά του χαρτιού από τον δίσκο χαρτιού στο εσωτερικό του μηχανήματος. Εάν ο συντελεστής τριβής του χαρτιού είναι πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός, το χαρτί μπορεί να μην τροφοδοτηθεί σωστά μέσα στο μηχάνημα ή να τροφοδοτηθούν πολλά φύλλα ταυτόχρονα. Ιδανικός συντελεστής τριβής είναι μεταξύ 0,35-0,67 μονάδων.

Στιλπνότητα: Η στιλπνότητα είναι η ιδιότητα του χαρτιού να ανακλά ή να διαχέει το φως στην επιφάνειά του. Το ποσό της ανάκλασης ή στιλπνότητας εξαρτάται από την ομαλότητα στην επίστρωση των ινών σε συνδυασμό με την επεξεργασία του χαρτιού. Στα χαρτιά χωρίς επικάλυψη, οι ίνες λειτουργούν ως χιλιάδες μικροί καθρέφτες οι οποίοι ανακλούν το φως αφήνοντας ελάχιστο να περάσει κάτω από την επιφάνεια του χαρτιού.

Κατεύθυνση “νερών”: Τα “νερά” είναι η ευθυγράμμιση των ινών του χαρτιού σε ένα φύλλο χαρτιού. Τα νερά είναι μακριά, κατά μήκος του χαρτιού ή κοντά, κατά πλάτος του χαρτιού. Για χαρτί βάρους 60-90 g/m2 (16-24 lb bond), συνιστάται χαρτί με μακριά νερά.

Τα «μυστικά» του χαρτιού για να έχετε εκτυπώσεις με ποιότητα και οικονομία!

Περιεχόμενο ινών: Τα περισσότερα ξηρογραφικά χαρτιά υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται από 100% χημικά κατεργασμένο χαρτοπολτό. Αυτό το περιεχόμενο εξασφαλίζει υψηλό βαθμό σταθερότητας για το χαρτί, με λιγότερα προβλήματα τροφοδότησης και καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης. Το χαρτί που περιέχει ίνες, όπως το βαμβάκι, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το χειρισμό του χαρτιού.

Ομαλότητα: Η ομαλότητα είναι βασική παράμετρος στην εκτύπωση γιατί ευθύνεται για την καλή μεταφορά του μελανιού στην εκτύπωση. Η ομαλότερη επιφάνεια δέχεται περισσότερο και πυκνότερο μελάνι, άρα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα και ομαλότερη τροφοδοσία χαρτιού στην εκτυπωτική μηχανή. Από την άλλη, εάν το χαρτί έχει υπερβολικά λεία επιφάνεια, ενδέχεται να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους και επομένως το χαρτί να μην τροφοδοτηθεί σωστά μέσα στη μηχανή, ενώ μειώνεται και η ικανότητα σταθεροποίησης του μελανιού σε αυτό. Η ομαλότητα μετριέται σε μονάδες Sheffield και η κατάλληλη ομαλότητα χαρτιού είναι 100-200 μονάδες.

Ελαστικότητα: Η ελαστικότητα του χαρτιού μετριέται με τον δείκτη δυσκαμψίας Clark. Αν ο δείκτης δυσκαμψίας Clark είναι χαμηλός, το χαρτί λυγίζει εύκολα ενώ είναι επιρρεπές στην υγρασία και στην θερμότητα με αποτέλεσμα να τσαλακώνεται ή να ζαρώνει. Επιπλέον, μπορεί να τυλιχθεί στους κυλίνδρους τροφοδοσίας του εκτυπωτή δημιουργώντας εμπλοκές χαρτιού. Εμπλοκές χαρτιού μπορούν επίσης να παρατηρηθούν με τη χρήση υπερβολικά άκαμπτων χαρτιών, αφού είναι δύσκολο να λυγίσει μέσα στους κυλίνδρους και στις εσωτερικές διαδρομές εντός του εκτυπωτή.

Λειότητα: Η λειότητα του χαρτιού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα εκτύπωσης. Αν το χαρτί εκτύπωσης είναι πολύ τραχύ, το τόνερ δεν κολλάει πάνω του όπως θα έπρεπε. Αν το χαρτί είναι πολύ λείο, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα με την τροφοδότηση ή άλλα προβλήματα με την ποιότητα εκτύπωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα χαρτί μεταξύ 100-300 στιγμών Sheffield. Η λειότητα μεταξύ 150-250 στιγμών Sheffield παράγει την καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.

Συμπιεστότητα: Η συμπιεστότητα αναφέρεται στο πόσο ελαττώνεται το πάχος του χαρτιού όταν δέχεται πίεση στην επιφάνειά του και εξαρτάται από την σκληρότητα και την πυκνότητα των ινών του. Τα ογκώδη και αφράτα χαρτιά έχουν μεγαλύτερη συμπιεστότητα απ’ ότι τα λεπτά και πυκνά χαρτιά.

Αφήστε μας ένα σχόλιο