Μια από τις πρώτες εικόνες του Chaos.

Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερο ακούμε για τους 3d εκτυπωτές και τα κατορθώματα τους… Με αποκορύφωμα το Chaos Hypercar ( Για όσους δεν γνωρίζουν, το Chaos είναι ένα πρότζεκτ της Spyros Panopoulos AutoMotive να κατασκευάσει ένα Ελληνικό Hypercar των 3000ps με όλα τα μηχανικά μέρη να είναι κατασκευασμένα εξ΄ολοκλήρου σε 3d εκτυπωτές. Μάλιστα το όχημα θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Γενεύης το 2021 και έπειτα θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό.). Τι καθιστά όμως τους 3d εκτυπωτές τόσο ξεχωριστούς; Πάμε να δούμε…

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε προϊόντα

Η κατασκευαστική μέθοδος

Στο εσωτερικό της γης για τον σχηματισμό των πετρωμάτων γίνετε χρήση της προσθετικής κατασκευαστικής μεθόδου!

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούν την προσθετική κατασκευαστική μέθοδο όπου συναντάται στους σχηματισμούς πετρωμάτων σε μεγάλα βάθη κάτω από τη γη (οι σταγόνες του νερού εναποθέτουν λεπτές στρώσεις μετάλλων σχηματίζοντας σταλακτίτες και σταλαγμίτες). Έτσι ένας 3D εκτυπωτής προσθέτει υλικό μόνο όπου χρειάζεται, ακολουθώντας εντολές από ένα ψηφιακό αρχείο.

Η διαδικασία εκτύπωσης

3D εκτυπωτής κατά την λειτουργία του

Μόλις φορτωθεί το ψηφιακό μοντέλο στον εκτυπωτή, το μηχάνημα αναλαμβάνει αυτόματα τη δημιουργία του επιθυμητού αντικειμένου. Ενώ οι διεργασίες εκτύπωσης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της τεχνολογίας του 3D εκτυπωτή, η εξώθηση υλικού είναι η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται στους επιτραπέζιους 3D εκτυπωτές. 

Εκτυπωτής για αντικείμενα μεγαλύτερου μεγέθους!

Η εξώθηση υλικού λειτουργεί σαν ένα πυροβόλο όπλο κόλλας. Το υλικό εκτύπωσης, θερμαίνεται μέχρις ότου υγροποιείται και εξωθείται μέσω του ακροφυσίου εκτύπωσης. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το ψηφιακό αρχείο, ο σχεδιασμός είναι χωρισμένος σε λεπτές δισδιάστατες διατομές, ώστε ο εκτυπωτής να ξέρει ακριβώς πού να τοποθετήσει το πλαστικό υλικό (πολυμερές) μέσω του ακροφυσίου σε λεπτές στρώσεις, συχνά 0,1 χιλιοστά πάχος. Το πολυμερές στερεοποιείται γρήγορα και δένεται με το κάτω στρώμα του υλικού, πριν χαμηλώσει η πλατφόρμα και η κεφαλή εκτύπωσης προσθέσει άλλο στρώμα. Ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του αντικειμένου, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως ημέρες.

Αφού ολοκληρωθεί η εκτύπωση, κάθε αντικείμενο απαιτεί μία ελάχιστη μετα-επεξεργασία η οποία περιλαμβάνει ποικιλία πρακτικών (απλών ή περισσότερο σύνθετων), από την απλή αποκόλληση του αντικειμένου από την πλατφόρμα εκτύπωσης, έως την αφαίρεση δομών στήριξης από το αντικείμενο (προσωρινό υλικό που τυπώνεται για τη στήριξη προεξοχών επί του αντικειμένου), το βούρτσισμα, το φινίρισμα κτλ.

Σε τι έχει χρησιμοποιηθεί;

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας για την εκτύπωση τρισδιάστατων (3D) μοντέλων πραγματικών ανθρώπινων μυϊκών κυττάρων.

Ιδιαίτερα καινοτόμες χρήσεις του τρισδιάστατου εκτυπωτή είδαμε και στην Ελλάδα. Αρχικά το project Chaos αλλά και τους μήνες του lock down όπου αρκετοί κάτοχοι 3d εκτυπωτών δημιούργησαν ένα group συνεργασίας με σκοπό να παράγουν μάσκες.

Ρεαλιστική απεικόνιση σχεδίου εκτύπωσης μασκών!

Συνοπτικά όμως η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών βρίσκει επίσης χρήση στους τομείς του κοσμήματος, των υποδημάτων, του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και των κατασκευών, στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την οδοντιατρική και ιατρική βιομηχανία, την εκπαίδευση , τη χαρτογράφηση πληροφοριακών συστημάτων, σε έργα πολιτικών μηχανικών, και πολλά άλλα

Το μέλλον

Σίγουρα μέσα από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, περιμένουμε σύντομα να δούμε αναβαθμίσεις των εκτυπωτών, που θα περιλαμβάνουνε την μείωση του χρόνου κατασκευής των αντικειμένων αλλά και την μείωση του κόστους αγοράς ενός εκτυπωτή. Εν’ τέλει οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ήρθαν για να μείνουν και αναμφίβολα αυτό αναμένεται να μεταβάλλει ιδιαίτερα τις παραγωγικές αλλά και τις αγοραστικές συνθήκες των επόμενων ετών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε και υπηρεσίες εκτύπωσης τρισδιάστατων αντικειμένων